Aktive ingredienser som bistår huden

Aktive ingredienser som bistår huden

Huden er vårt største organ. Den har en fantastisk evne til å tilpasse seg, fornye seg og leges etter å ha blitt utsatt for daglige kjemiske, fysiske og miljømessige påvirkninger. For å bistå i denne prosessen finnes det en rekke ulike aktive ingredienser og virkestoffer, hvorav du nok kjenner igjen mange fra innholdsfortegnelsene til hudkremer. Her er noen eksempler:

  • Tokoferol (vitamin E): Tokoferol er en naturlig forekommende form av vitamin E, som er en viktig antioksidant i huden1. Ved å bekjempe frie radikaler fra daglige stressorer, som UV og luftforurensning, beskyttes huden mot de skadelige effektene av oksidativt stress2. Vitamin E er i tillegg en viktig komponent i et sunt kosthold3.
  • Nikotinamid (vitamin B3): Studier har vist at nikotinamid har potensiale til å virke som en antioksidant4, og som dermed kan forbedre den epidermale (øvre hudlag) barrierefunksjonen og forbedre hudens hydrering5. Nikotinamid har også bevist beskyttende effekter på hudceller når de blir utsatt for bestemte luftforurensende stoffer i laboratorieundersøkelser6.
  • Retinylpalmitat (vitamin A): På bakgrunn av effekten den har på huden, er retinylpalmitat et mye brukt virkestoff i kosmetiske produkter7. Når den påføres lokalt på huden, konverterer kroppens naturlige enzymer retinylpalmitat til retinol, og deretter til andre aktive former for vitamin A. Retinoider forbedrer kommunikasjonen mellom celler, stimulerer aldrende celler til å fortsette fornyelsesprosessen og regenererer kollagen og elastiske fibre for å forhindre og reversere utvikling av rynker og fine linjer. Merk at noen retinoider, inkludert de svært aktive formene, kan være irriterende for huden8.
  • Pantotensyre (provitamin B5): Pantotensyre absorberes raskt dypt inn i huden og omdannes til det aktive vitamin B5. Den har en godt dokumentert hydrerende effekt ved å binde vann og dermed redusere hudens væsketap, noe som er viktig for å opprettholde mykhet og elastisitet9. Pantotensyre har i tillegg ifølge studier vist seg å ha antiinflammatoriske effekter, samt å kunne føre til en betydelig forbedring av hudirritasjoner som tørrhet, rødhet, grovhet og kløe i huden10.

Ikke overse oljer

Ofte benyttes også ulike typer oljer i hudpleieprodukter, som gjerne er både naturlige og næringsrike for huden. Tindvedolje (også kalt Sea Buckthorn-fruktekstrakt) har for eksempel vært i bruk i over tusen år. Oljen som utvinnes av tindved har verdifulle medisinske egenskaper, og er blant annet en naturlig kilde rik på vitamin C. Ikke bare har oljen antiinflammatoriske og antioksidative egenskaper, men studier har vist at den kan forbedre hudens elastisitet gjennom økt kollagensammentrekning. En nylig publisert laboratorieundersøkelse har i tillegg vist gunstige resultater for reduksjon av atopisk dermatitt-lignende hudlidelser, gjennom å nedregulere inflammatoriske signalveier.

Andre oljer som også ofte benyttes er aprikosolje, nattlysolje og nyperoseolje (også kalt rosehip-fruktolje». Nattlysolje inneholder den viktige fettsyren gamma linolenic acid (GLA), som er en forløper til prostaglandinene som er involvert i betennelsesdempende signalveier. Nyperoseolje er rik på den essensielle fettsyren linolsyre som er viktig for hudens barrierefunksjon og motvirker tap av fukt huden. Felles for alle tre er at de har en positiv effekt på huden.