Hva betyr SPF? Og hvilken solfaktor bør du bruke?

Endelig har det blitt vår. Solen varmer og blek hud blir pakket ut fra vinterhiet. Vi er mye ute og da utsettes huden i langt større grad for UV stråler. Det er lett å glemme seg, men solbeskyttelse bør brukes daglig – også her i Norge. 

De fleste vet at man skal beskytte seg mot solens UV-stråler og at UV-stråler er skadelige fordi det forårsaker føflekk kreft og andre hudkreftformer. Du ønsker å beskytte huden din. Men hvordan gjør du det riktig? Og hvilken solfaktor skal du velge?

Hudpleiegründer Dr. Stine Ankerstjerne forteller:

Hva er solfaktor og SFP?

SPF står for Sun Protection Factor eller solfaktor. Solfaktor er et mål på hvor mye UVB-stråler huden tåler før den begynner å bli rød. Mange mennesker er derfor ikke klar over at solfaktor eller SPF gir liten beskyttelse mot tidlig aldring av huden, da dette i hovedsakelig forårsakes av UVA-stråler.

URBAN PROTECTION daycream har bredspektret solbeskyttelse – dette betyr at den både beskytter mot solens UVA og UBV stråler.

UVB stråler – og hvordan disse påvirker huden

Det er i overhuden man har pigmentceller som produserer pigment (melanin) som gir farge til føflekker og brunfargen man får fra soleksponering. Det er i overhuden føflekkkreft og andre hudkreftformer utvikler seg, og det er her man blir solbrent. Pigment er hudens egen beskyttelse mot UV stråler. Beskyttelsen kommer ikke gratis fordi det medfører oksidativt stress som spiser av hudens antioksidant lager. Det mest problematiske med UVB stråler er at de i stor grad treffer DNA i cellene og kan medføre DNA skade. DNA skader kan via prosesser i cellen, forårsake mutasjoner og i noen tilfeller gi celler som kan etter hvert utvikle seg til kreftceller. 

UVB stråler påvirker i hovedsak overhuden og gir solbrenthet, hyperpigmenering og hudkreft.

SPF eller solfaktor sir kun noe om bskyttelse mot solens UVB stråler.

Ikke glem UVA beskyttelsen!

UVA stråler går i stor grad dypt ned i lærhuden og påvirker denne. UVA treffer ikke DNAet i cellene direkte slik UVB gjør, med UVA strålene treffer i stedet strukturer som gir oksidativt stress. Oksidativt stress er en kjemisk kjedereaksjon som kan medfører oksidative skader. I noen tilfeller kan dette gi DNA skader og kreft. I tillegg medfører oksidativt stress  tidlig aldring av hudens celler fordi det starter nedbrytende prosesser i huden hvor kollagenfiber strukturen og de elastiske fibrene svekkes, slik at huden mister sin styrke og elastisitet. Resultatet blir en slapp, læraktig og rynket hud. 

UVA går dybt ned i lærhuden, gir oksidativt stress og tidlig aldring av huden med slapp, læraktig, lite elastisk og rynket hud.

UVA beskyttelse i solkrem forebygger dette.

Vi anbefaler derfor at du bruker bredspektret solbeskyttelse som eksempelvis URBAN PROTECTION daycream

 

Hva er forskjellen mellom faktor 30 og faktor 50?

Solfaktor eller SPF er som nevnt et mål for UVB beskyttelsen. Tallet som følger etter SPF er et mål for graden av beskyttelse. Fordi SPF er en matematisk formel som ikke er lineær, har mange en feil oppfatning av den beskyttende effekten som økning i SPF gir. 

SPF50 høres mye mer enn SPF30. Faktisk er sannheten at forskjellen på SPF30 og SPF50 er overraskende liten. SPF 30 filtrerer ut 97% av UVB-stråler, mens SPF 50 filtrerer ut 98%. Dette er en minimal økning i UV-beskyttelse som kan gi forbrukeren en falsk følelse av sikkerhet. Hvilket også årsaken til at det i Norge ikke er lov å bruke SPF betegnelser høyere enn 50. Andre faktorer som svetting, ujevnt fordeling har som ofte mye mer å si enn om du velge SPF 30 eller SPF50.

Kreftforeningens 4 solråd

1. Begrens tiden i sola – unngå å bli solbrent

2. Bruk klær og skygge som beskyttelse

3. Bruk rikelig med solkrem minimun faktor 30 når du ikke er beskyttet på annen måte. Vær raus med kremen. Gjenta etter to timer, og hvis du har badet eller svettet bort kremen.

4. Ikke bruk solarium

URBAN PROTECTION daycream har både høy solfaktor og UVA-beskyttelse – den perfekte følgesvenn gjennom sommeren

  • UVB SPF30 + UVA beskyttelse
  • 24 % reduksjon i lengden på rynker
  • Økt hudens fasthet og elastisitet
  • Beskyttelse mot hudskade forårsaket av luftforurensning

 

URBAN PROTECTION day cream – 850 NOK