Hva er solfaktor og SPF? | Ankerstjerne

Hva er solfaktor og SPF?

ankerstjerne

Hva er forskjellen mellom faktor 30 og faktor 50? Hva er egentlig SPF? Vi har samlet alt du trenger å vite om SPF her!

De fleste vet at man skal beskytte seg mot solens UV-stråler og at UV-stråler er skadelige fordi det forårsaker molkreft og andre hudkreftformer. Noen vet også at UV-stråler sammen med luftforurensning utgjør de to hovedårsakene til for tidlig aldring av huden. Men hva er UV stråler? Hvordan påvirker de huden? Hvorfor er de skadelige for oss? Og hva er solfaktoren? Og hvor skal solfaktoren brukes?

Vi har samlet all den informasjonen du trenger i to artikler, en om solar faktor og SPF (nedenfor) og en på UVA-og UVB-stråler.

 

Hva er sun protection factor eller SFP?

SPF står for Sun Protection Factor eller solar faktor. SOLFAKTOR er bare et mål på hvor mye UVB-stråler man tåler før det blir rød i huden. Mange mennesker er derfor ikke klar over at solen faktor gir liten beskyttelse mot tidlig aldring av huden, som er hovedsakelig på grunn av UVA-stråler.

Hvordan gjør UVB-stråler påvirker epidermis?

Det er i epidermis du har pigment cellene som produserer pigment (melanin) som gir farge til muldvarpene og tan du får fra soleksponering. Dette er grunnen til at epidermal kreft og andre hud kreft utvikler seg i epidermis. Det er også her at du blir solbrent, noe som i seg selv er signalet til pigment cellene til å produsere mer pigment. Pigment er en av de strukturer som absorberer UV-stråler uten å forårsake betydelig skade på huden. Pigment er derfor hudens egen beskyttelse mot UV-stråler. Beskyttelse ikke kommet helt gratis fordi det fører til oksidativt stress som spiser hudens antioksidant lager. Det mest problematiske med UVB-stråler er at de dessverre i stor grad treffer DNA i celler. Dette kan, via prosesser i cellen, forårsake mutasjoner og i noen tilfeller gi celler som kan etter hvert utvikle seg til kreftceller. Les mer om forskjellen mellom UVA-og UVB-stråler her.

Hva er forskjellen mellom faktor 30 og faktor 50?

SOLFAKTOR er bare en grad av beskyttelse mot UVB-stråler. Antallet som følger SOLFAKTOR er et mål på om produktet gir høy eller lav beskyttelse mot solen. SPF30 og SPF 50 er de begreper som brukes når vi snakker om høy solar faktor. Mange, derimot, har en helt feil oppfatning av den beskyttende effekten av en økning i solar faktor. SPF50 høres mye mer enn SPF30. Dette er fordi solen faktor er et matematisk forhold. Med økende solar faktor, eksponentielt avtagende marginal beskyttende effekt er sett. Sannheten er at SPF 30 filtrerer ut 97% av UVB-stråler, mens SPF 50 filtrerer ut 98%. Dette er en minimal økning i UV-beskyttelse som kan gi forbrukeren en falsk følelse av sikkerhet. Som oftest er andre faktorer som svetting, ujevnt program vil ha mye mer å si enn å velge SPF 30 eller SPF50.

Visste du?

  • UVA-strålene føre til for tidlig aldring av huden.

  • UVB-stråler forårsake solbrenthet, hudkreft, og pigment skade, men er mindre viktig enn UVA-strålene i forhold til for tidlig aldring av huden.

  • SPF bare sier noe om beskyttelse mot UVB-stråler.

  • Den SPF30 filtrerer ut 97% av UVB-stråler mens SPF50 filtrerer ut 98%. Andre faktorer som ujevn programmet og svetting er mer vanlig enn å bruke SPF30 eller SPF50.

  • sidevinduene i biler filtrere ut nesten 100% av UVB-stråler, men bare ca. 20% av UVA-stråler. Det er derfor viktig å beskytte mot UVA-stråler også i bilen, for å unngå for tidlig aldring av huden!

URBAN PROTECTION day cream har både høy solar faktor og UVA-beskyttelse bredt spekter UV-beskyttelse!

  • SPF30 + UVA
  • Bredt spekter UV-beskyttelse
  • 24 % reduksjon i lengden på rynker
  • Økt hudens fasthet og elastisitet
  • Beskyttelse mot luftforurensning mediert skade huden

 

URBAN PROTECTION day cream – 850 NOK